Over Ons

De cursus is ontwikkeld door een team van onderzoekers, clinici en docenten van het Universitair Medisch Centrum en de Rijksuniversiteit van Groningen, in samenwerking met Europese partners van de Universiteiten van München, Newcastle en Gent. De cursus kwam tot stand door een subsidie van EIT Health.

Prof. Dr. Judith Rosmalen – Hoogleraar psychosomatiek, UMCG, Groningen.

Van oorsprong medisch bioloog en psycholoog. Gepromoveerd op de interacties tussen het endocriene en het immuunsysteem (2000). Haar multidisciplinaire onderzoek richt zich op wisselwerkingen tussen biomedische en psychosociale aspecten van gezondheidsproblemen, waarbij haar speciale interesse uitgaat naar Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Projectleider van ‘Grip op Klachten‘, waarbij gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een online platform voor diagnostiek, behandeling en verwijzing van SOLK-patiënten.

Drs. Anne van Gils – Arts in opleiding tot psychiater & psychotherapeut en promovenda, UMCG, Groningen.

Studeerde geneeskunde en begon in 2011 aan de opleiding tot psychiater. Haar promotieonderzoek richt zich op de relatie tussen psychosociale stress en SOLK en het effect van zelfhulpinterventies bij SOLK. Daarnaast is zij betrokken bij de ontwikkeling van Grip: een gepersonaliseerde, online zelfhulpinterventie voor SOLK-patiënten in de eerste lijn.

Drs. Patricia Heath – Gedragswetenschapper, docent en groepsbegeleider, UMCG, Groningen.

Met een achtergrond als psychotherapeut werkt zij sinds 2008 als docent en groepsbegeleider voor de huisartsopleiding in Groningen, waarbij zij onder andere onderwijs over SOLK verzorgt. Zij richt zich hierbij in het bijzonder op de arts-patiënt communicatie en het ontwikkelen van een professionele identiteit.

Dr. Heribert Sattel – Psycholoog en onderzoeker, Universiteit München, Duitsland.

Ervaren onderzoeker op het gebied van SOLK. Betrokken bij de totstandkoming van de Duitse landelijke multidisciplinaire richtlijn ‘Umgang mit Patienten mit nicht-spezifischen, funktionellen und somatoformen Körperbeschwerden‘. Daarnaast werkte hij aan het opzetten en evalueren van een onderwijscurriculum voor huisartsen over herkenning en behandeling van SOLK, gebaseerd op deze richtlijn.

Verder willen wij bedanken voor hun hulp bij het maken van de cursus:

Koos Winnips (onderzoeker en adviseur ICT en onderwijs, RUG), Jetse Goris (onderwijskundige, UMCG), Anna Yedema (opleidingsadviseur, UMCG), Gerald Emming (cameraman, UMCG), Mathijs Blok (webdesign), John Wiering (docent communicatie, UMCG) en Dorothé Vessies (docent communicatie, UMCG), Peter Lucassen (huisarts en onderzoeker, RadboudUMC), Janna Gol (psychiater, UMCG), dr. Yanda van Rood (klinisch psycholoog, LUMC) en alle zorgverleners die wij hebben mogen interviewen: prof. Henriëtte van der Horst (hoogleraar huisartsgeneeskunde, VUmc), prof. Marjolein Berger (hoogleraar huisartsgeneeskunde, UMCG), dr. Tim Olde Hartman (huisarts en onderzoeker RadboudUMC), Nikki Makkes (huisarts, Utrecht), prof. Marina de Koning-Tijssen (neuroloog en hoogleraar bewegingsstoornissen, UMCG), dr. Bas Sorgdrager (bedrijfsarts en docent, UMCG), Maikel Siebrecht (revalidatiearts, UMCG), Evelien Peeters (arts in opleiding tot internist, UMCU), dr. Lineke Tak (psychiater, Dimence), Matthijs Rumke (psychosomatisch fysiotherapeut) en Margreet Wortman (psychosomatisch oefentherapeut). En tot slot de acteurs die meegewerkt hebben aan de consultvideo’s: Riemer de Jong, Wiep Lont, Rachel Dopheide, Suuz van Wijk, Tessa Oldenhuis, Jurgen Veenstra, Jan Pentinga, Rienk Nicolai en Corry Conen.